header-image-vb.jpg

Regels & fluitschema spelleiders bij de mini's

14-10-2016  | 

·       Alle jeugdspelers van de B fluiten bij de mini's. Er zijn per seizoen 10 wedstrijddagen, je komt als spelleider ongeveer 2 keer per seizoen aan bod. Tijdens de wintercompetitie (jan/feb) zijn spelleiders nodig, maar op dit moment is niet bekend wanneer die zal zijn.  Bovendien levert ieder B team VERPLICHT 6 spelleiders voor de Minislotdag (juni 2015). Enige uitzonderling wordt gemaakt voor een team dat op de die dag weg moet voor een toernooi.

·       Iedere coach is verantwoordelijk voor het tijdig informeren van de spelers die moeten fluiten. De wedstrijdsecretaris van de mini's mailt ca een week vooraf dat het de beurt is aan een team. De wedstrijdsecretaris houdt rekening met de eigen wedstrijden en ook in de winter met eventuele zaalhockeyplanningen.

·       De helft van een team wordt ingezet, zodat er gemakkelijk onderling geruild kan worden.

·       Spelers zelf zijn ook verantwoordelijkvoor het checken van de site  (wedstrijdschema mini's) of er gefloten moet worden.

·       Uiterlijk 8.40 uur moeten spelleiders zich melden bij de wedstrijdtafel in het clubhuis, zodat ze op tijd op het veld staan en met coaches overleggen over eventuele maatregelen (zoals 3 doelpunten verschil regel etc). Als je na 8.40 uur (maar voor 9 uur) komt wordt je nog  1 keer extraingezet. Als je gebeld moet worden en na 9 uur komt moet je drie keer extra fluiten. Indien een spelleider te laat komt, volgen er sancties (oa niet toegewezen krijgen van een scheidsrechter bij de eigen wedstrijd). Bij mini-wedstrijden die starten om 10.15 zijn de tijden voor 9.55 aanwezig.

·       Je hebt een eigen fluit gekregen, maar voor nood liggen er fluitjes bij de wedstrijdtafel;

·       Je krijgt een kaartje mee met de belangrijkste regels; deze lever je na afloop in.

·       Gedragsregels: het spreekt voor zich dat een ieder die spelleider is, zich naar behoren gedraagt. Draag respect uit naar de coaches. Stel je netjes voor en bespreek met de coaches waar je op zult letten (shoot/gevaarlijk spel etc.) Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent  van de regels, fluit hard en duidelijk en maak duidelijke handgebaren. Ook wordt er op het veld niet getelefoneerd of gesms't. De telefoon kan alleen dienen als stopwatch. Maatregelen die je neemt licht je toe.

·       Ga echter niet in discussie met een overenthousiaste coach, maar staak de wedstrijd en loop naar de wedstrijdtafel.

·       Na de wedstrijd: je neemt met de coaches door wat de uitslag is. Doordat de coaches deze digitaal verwerken hoe je geen stand meer door te geven.

 

Nieuwe spelleiders:

·       Ten behoeve van het fluiten wordt op 1 zaterdagochtend ca een uur cursus gegeven, waarbij de belangrijkste gedragsregels voor scheidsrechters en de spelregels voor 6 en 8-tallen worden uitgelegd. Daarna wordt bij de wedstrijden van de mini's gekeken en kan in de praktijk worden gezien hoe er gefloten wordt . Er is daarna nog gelegenheid tot het stellen van vragen.

·       Na afloop krijg iedere cursist een oorkonde en een eigen wedstrijdfluit.

·       Zo snel mogelijk daarna fluiten de nieuwe spelleiders met een ervaren fluiter. Daarna worden ze in koppels ingezet en daarna pas een keer solo. Nieuwe spelleiders zullen dus ca 3 keer achter elkaar ingezet worden.

·       Uitgangspunt is dat bij eerstelijns teams zestallen ALTIJDin 2-tal wordt gefloten, evenals bij de 8-tallen.

·       In eerste instantie fluiten nieuwe spelleiders  eerst bij zestallen en dan pas bij achttallen.

 

Te laat en niet op komen dagen

·       Het is uitermate vervelend als spelleiders te laat zijn, omdat dan al meteen aan het begin van de ochtend vertraging ontstaat. Als de wedstrijdtafel moet bellen waar de spelleider blijft, fluit de speler de week er op nog een keer.

·       Komt de spelleider niet zijn er 2 mogelijkheden: Speelt het team op die of de volgende dag thuis, dan worden de scheidsrechters van de wedstrijd gehaald (Sanctie 1)

·       Is het een notoire te laat komer, wordt de speler voor één of een aantal wedstrijden geschorst.

De planning is als volgt:

 

  • ·       MB1  10/9
  • ·       MB2  17/9
  • ·       MB3  24/9
  • ·       MB5       5/11 (let op gewijzigd)
  • ·       MB5   12/11 (let op gewijzigd)
  • ·       JB1   1/10
  • ·       JB2  8/10
  • ·       JB3 15/10