header-image-vb.jpg

Het nieuwe waterveld

25-8-2016  | 
Veld 3 omgebouwd tot een waterveld.

De afgelopen zomerperiode is gebruikt om veld 3 om te bouwen tot een waterveld en is 19 augustus gereed gekomen en ook in gebruik genomen. Om zover te komen is er het nodige werk verzet. Hieronder volgen wat cijfers en getallen om jullie nader te informeren over de bijzonderheden van dit veld.
 
De opbouw van het hele veld bestaat uit 35 cm zand, 12.5 cm. lava en 2.5 cm. e-layer. E-layer bestaat uit rubber korrels welke aan elkaar geluimd zijn. De e-layer is met een machine aangebracht van 4 m breed en vormt een aaneengesloten mat van 6000m2. Aan de rand van het veld zijn betonbanden en tegels aangebracht, 320 m1. Tegen de betonband is een klemgoot aangebracht om de kunstgrasmat in vast te drukken. De kunstgrasmat is van Edelgras, type ID met 1.512.000 filamenten per m2. Dit is ca. 400.000 filamenten meer dan bij een gewoon waterveld. Deze mat is verkozen boven die van andere types om zijn duurzaamheid, balsnelheid en balrolvoorspelbaarheid. Het totaal gewicht van de mat is 3107 gr. per m2. De poolhoogtes zijn 13 mm. Door het grote aantal filamenten en de zeer smalle vezels kan het veld besproeid worden met 4-5 m3 per sproeibeurt en is ook zeer goed te bespelen zonder waterverbruik. Ook de productie van het kunstofgaren waar de mat van gemaakt is zorgt voor snel en voorspelbaar spel. De z.g. Knit-d-Knit methode  laat de vezel kroezen en geeft een betere balrol en een optimale stick-surface interactie.
 
Gelijktijdig is de beregening aangepast, er staan nu 8 sproeiers i.p.v. 10 en ze staan op statief.
 In het oude veld zat nog een laag lava-rubber, deze is afgegraven en vervangen voor 270 m3 lava. (waarop de e-layer is aangebracht). een gedeelte van deze lava-rubber is gebruikt om in Udenhout een miniveld aan te brengen.
 
De gekozen grasmat is de tweede mat die in Nederland is aangelegd, de eerste ligt bij hoofdklasser Laren. In Barcelona en in Prinsenbeek worden ook ID matten aangelegd maar met ca. 400.000 filamenten.